МОЯТ БЛОГ

НАЗАД

20 ТОП въпроса когато искаме да стартираме бизнес

 1. С какъв вид бизнес би било добре да се заема?

Това е въпрос, на който само вие можете да отговорите правилно, но ще ви посъветваме да се насочите към област, с която сте що-годе запознати. Мислете за всеки потенциален свой бизнес като инвестиране на личния ви човешки капитал. Винаги бихте могли да реализирате таланта си, като работите за чужда компания, но сте преценили, че ако отворите собствена фирма, ще печелите повече.

Едва ли бихте вложили парите си в ценни книжа или друг тип инвестиции, от които си нямате понятие, така че няма логика да правите същото и с откриването на бизнес. Въпреки че успехът ви не е гарантиран, най-разумният вариант е да се заемете с активност, за която имате достатъчно познания, умения и опит.

 1. Мога ли да управлявам бизнеса си от вкъщи?

Отговорът на този въпрос много зависи от вида на бизнеса, с който смятате да се захванете. Ако искате да продавате нещо от витрина, със сигурност можем да заявим „не“. Има, обаче, много сфери, при които няма нужда от физическо пространство за посрещане на клиенти и партньори, като онлайн търговията, например, или работа, свързана със срещи на различни места. В тези случаи спокойно можете да движите нещата от дома си. Освен това, по този начин ще спестите и сериозно количество пари. Само се уверете, че няма някакви законови пречки.

 1. Колко пари са ми нужни?

Вечно задаваният въпрос – колко пари ми трябват? Добра идея е да се опитате да си представите размера на разходите, които ще трябва да направите през първата година, както и да прецените колко време би ви отнело да започнете да печелите. Не са малко предприемачите, които затъват до уши в кредити или влагат всичките си спестявания в бизнес и едва по-късно установяват, че им трябват повече средства. Налага се да започнат да затягат коланите и да свиват дейността си, още преди да са я развили както трябва.

Въпреки че някои компании успяват да преодолеят подобни трудности, със сигурност не ви се иска да изпадате в такава ситуация. Внимателно анализирайте разходите си в началото, за да си спестите много главоболия в бъдеще.

 1. Как да избера местоположението на бизнеса си?

Това също зависи от вида на компанията, която искате да отворите, въпреки че колкото по-голям е броят на клиентите, посетили реален обект на фирмата, толкова по-добре. Ако тепърва навлизате на силно конкурентен пазар, по-добре е да се разположите в непосредствена близост до конкурентите. В тази област пазарът вече се е развил. От друга страна, ако браншът не е чак толкова конкурентен и има няколко бранда с висока популярност сред потребителите, по-добре е да се отдръпнете по-настрани.

Не е добра идея да отворите малко магазинче за зеленчуци точно до голям известен хипермаркет, освен ако не следвате уникална стратегия за привличане на клиенти. Огледайте се и вижте как са разположени останалите фирми със сходни на вашата характеристики. Проучете стратегията им и я адаптирайте за вашия бизнес. Това ще ви помогне по-бързо да разрешите проблема с местоположението.

 1. Как ще изглежда средностатистическият ми клиент?

Надяваме се, че вече имате поне първоначална представа за отговора на този въпрос. Все пак не е лошо да сегментирате различните типове клиенти на вашия бизнес и да им изградите профили. Този анализ ще ви помогне да си изясните някои важни неща като потребителски предпочитания, предизвикващи покупка фактори и така нататък. В крайна сметка, това ще направи маркетинговите ви усилия много по-ефективни и ще ви позволи да насочите продуктите си именно към хората, които се интересуват от  тях.

 1. Трябва ли да пиша собствен бизнес план?

Краткият отговор на този въпрос е „Да“, а дългият също е „Да“. Това, сами да напишете бизнес плана си, ви носи няколко безценни преимущества. Първо, ще ви помогне да вникнете по-добре в своя бизнес и неговите специфики. Въпреки че най-вероятно се чувствате уверени в знанията си за него, със сигурност ще научите повече и за най-дребните детайли, когато седнете да пишете бизнес план. Това ще ви е от полза и ако решите да търсите инвеститори, като ще успеете да им представите идеята и амбициите си много по-изчерпателно и ще ги убедите в потенциала за печалби.

 1. Кое е по-добре – да купя франчайз или да изградя бизнеса си от нулата?

Това решение зависи от собствения ви характер и бюджета, с който разполагате. Ако парите не са проблем и искате да влезете на пазар, където има добре позициониран франчайз, покупката на лиценз за такава компания изглежда мъдра постъпка. Франчайзът, обаче, си има и недостатъци. Ще трябва да инвестирате доста пари още в началото, никога няма да можете да промените някои неща по вашия си начин и никога няма да получавате цялата печалба за себе си. Ако сте си наумили да отваряте франчайз компания, внимателно обмислете всички детайли и преценете дали сте готови да се откажете от толкова много контрол.

 1. Една компания ли да стартирам или няколко?

Според доста специалисти и предприемачи стартирането на няколко бизнеса едновременно разпръсква сериозно ресурсите ви. Ако имате няколко различни бизнес идеи, започнете да реализирате едната, като я развивате търпеливо. Когато я разработите и я направите достатъчно печеливша, тогава бихте могли да помислите и за някоя от останалите.

 1. Кога мога да очаквам добра възвръщаемост и печалби?

Общото правило гласи, че е нужна поне година, за да започнат да се появяват някакви печалби. В днешно време развитието на технологиите и комуникациите ви позволява да стартирате бизнес без почти никакви инвестиции особено в сферата на услугите, която движи икономиката. Внимателното бизнес планиране е ключът към определянето на точния момент, когато ще дойдат печалбите.

 1. Откъде мога да получа финансиране?

Най-добрият вариант за финансиране е да се обърнете към банката, с която вече поддържате взаимоотношения. Ако това не е опция пред вас, има още няколко алтернативи. Едната са инвеститорите в стартъпи, които влагат пари в нови бизнеси в замяна на част от капитала. Другият вариант е да вземете пари назаем от приятели и познати, въпреки че е доста спорно дали това е разумно решение.

 1. Нужен ли ми е някакъв лиценз, за да започна бизнеса си?

Доста са видовете бизнес, при които е изненадващо изискването за различни видове лицензи и сертификати. Нищо не потопява бизнеса по-рязко от преследването му от властите заради незаконна дейност. Подгответе се добре по този въпрос, прочетете общинските и държавните разпоредбни, посъветвайте се и с юрист.

 1. Какви препятствия мога да очаквам?

Едно от най-честите разочарования през първата година на съществуване на бизнеса е разминаването между очакванията за приходите и реалността. Това в много случаи се дължи на неправилно предварително планиране и неточни финансови прогнози.

Друга спънка може да се окаже загубата на ценен кадър и неговите умения. Ако смятате да движите сами бизнеса си поне в някакъв начален период, това едва ли ще е проблем, но ако отваряте компания с няколко партньори, напускането на един от тях по някое време може да се окаже сериозен удар. Най-добре е да имате план за действие при напускането на който и да е от тях, така че бизнесът ви да не пострада или щетите да са минимални.

 1. Как ще изглежда конкуренцията?

По всякакъв начин. Затова е важно да бъде сглобен много подробен бизнес план още в началото. В много случаи собствениците на някакъв бизнес си мислят, че продуктът, който произвеждат и продават, е уникален и неповторим в нишата си. У тях съществува представа, че няма как да се появи нещо по-добро, което да го замести.

Истината е, че е възможно на пазара да има или да се появят изключително разнообразни конкуренти, които да ви изненадат по всевъзможен начин. Непознаването им и неумението да се прогнозира намесата им означава, че не сте се потрудили достатъчно при проучването на пазара. Не правете тази грешка и се постарайте да научите всичко за конкуренцията. Запознайте се и с понятия като допълващ продукт, продукт заместител и така нататък.

 1. Струва ли си моят продукт или услуга?

Това трябва да го определите вие. Най-вероятно има хора, които ще оценят продуктите и услугите ви и биха платили определена сума за тях. Важното е да намерите начин, по който да ги убедите, че бизнесът ви им носи допълнителна стойност и цената й си струва.

 1. Кой ще ми помогне?

Очевидният отговор на този въпрос са вашите бизнес партньори, но вероятно погледът ви е насочен отвъд тях. В зависимост от помощта, от която се нуждаете, ще я намерите на различни места.  Приятели и професионални коучове са подходящ варианти, ако търсите начални мнения, отзиви и оценки, заради тяхната обективност и неутралност. В случай че търсите по-специализирани съвети като финансови насоки, ще е по-добре да се обърнете към професионални консултанти и съветници. Интернет също е пълен с подобни източници на информация и помощници за стартиращи бизнеси.

 1. Кога е все още твърде рано за радикални промени, ако нещата не вървят?

Казано простичко, никога не е твърде рано за промяна, ако тя ще бъде положителна. Дори и най-успешните компании правят радикални промени в бизнес модела си, за да го направят по-печеливш. Netflix, например, планираше да раздели бизнеса си на две услуги – онлайн стрийминг и DVD – преди рязко да сменят посоката и да променят решението си в последния момент заради реакцията на потребителите.

Microsoft пък бяха заявили, че най-новата им xBox платформа ще изисква задължителна връзка с интернет, за да се използва, като по този начин ограничаваше много от потребителите. Този план също беше променен заради реакцията на клиентите.

 1. Добра идея ли е да финансирам бизнеса си с лични средства?

Донякъде, да. Ако планирате да отворите малка консултантска фирма и да помагат на клиентите си онлайн от вкъщи, няма нужда да теглите заем, за да си купите лаптоп. Когато, обаче, отваряте мащабен бизнес, изискващ сериозни начални разходи, не е разумно да влагате всичко от джоба си.

Първо, така сериозни рискувате парите си, тъй като повечето нови малки бизнеси трудно и бавно достигат момента на печалби.  Второ, по този начин пренебрегвате инвеститорите. Те всъщност са един от най-добрите варианти за финансиране на стартъп. Това са хора, които наиистина разбират от пари и бизнес и щом са се доверили на вашата идея, значи тя наистина може да стане печеливша. В противен случай най-вероятно е време отново да помислите върху нея и бизнес плана си.

 1. По какъв начин да заплащам на себе си?

Препоръчително е да се назначите като управител и да си плащате твърда заплата, чийто размер отговаря на представянето на бизнеса ви. Не спирайте да си давате заплата при каквито и да е обстоятелства – иначе ще гарантирате провал на бизнеса си, в случай че започне да буксува, и ще оставите себе си без доход.

 1. Как да привлека качествена и талантлива работна сила?

Предоставянето на конкурентно заплащане винаги помага. Ако, обаче, в началото това не е възможно, ще трябва да сте по-креативни. Предложете различни видове бонуси и социални придобивки, обвързани с растежа на компанията. Можете да потърсите и млади и неопитни, но амбициозно и подготвени хора, за които размерът на заплатата все още не е толкова важен, колкото придобиването на опит в развитието на бизнес.

 1. Ами ако се проваля?

Ако се провалите, се връщате на изходна позиция. Изключително много са предприемачите, които се провалят с няколко вида малки бизнеси, преди да стартират някой, който в крайна сметка да развият успешно. Неуспешните компании са най-добрият източник на опит и бизнес уроци, които не могат да бъдат научени от нито един учебник и в нито един университет.