МОЯТ БЛОГ

НАЗАД

ПИРАМИДИ И МРЕЖОВ МАРКЕТИНГ

Напълно разбирам страха на голяма част от населението, когато чуят за пирамида. Защото и аз бях със същите съмнения и опасения. Реших да разширя мирогледа си и да науча малко повече за въпросния термин. Е, първото което разбрах е какво точно представлява пирамидата. Оказа се, че е тяло, на което една от стените е многоъгълник, а останалите стени са триъгълници с общ връх. Да, без абсолютно никакви шеги, това беше първото, което разбрах за пирамидите. Продължих да се интересувам от това, което плаши всеки 2-ри човек - ПИРАМИДА. 


Интересно е, че се плашим от нещо, в което се раждаме и прекарваме целия си живот. А защо ? Може би, заради липсата на правилна информация. 
Случвало ли ви се е някой да ви каже "Това е пирамида", "Пирамидата е измама", "Не влизай в пирамида", "Много хора изстрадаха заради пирамида", "МЛМ е пирамида" и тем подобни. Аз го чувам много често. След много търсене по темата разбрах защо се страхуват толкова много. Истината е, че много хора са чували за историите с финансовите пирамиди, в които единици са използвали финансовата неграмотност на населението за да спечелят големите пари. В интерес на истината няма успешна система, която да е имала стабилност. След малко ще обсъдим по-подробно видовете пирамиди.

Нека да разгледаме няколко примера за пирамидални структури, като разгледаме процеса на всяко човешко съществуване:

РАЖДАНЕ

С раждането си ние се намираме в обърнатата на обратно пирамида, наречена "Родословно дърво". Интересно би било, ако можем да се появим преди родителите. Но, няма как. Имаме си своите мама и тати, те си имат своите, те своите и тн.

ДЕТСКА ГРАДИНА

Първата стъпка към социализацията ни в обществото. Интересно, ама и тук е пирамидална структурата. Ние сме дете, имаме си своите лелички, които се грижат за нас, те си имат своя леличка (директорка). Дали, ако можех да съм над тези лелички, можеше да си определям кога да ям, кога да спя. Може би да, но не може !

УЧИЛИЩЕ

В този етап на нашето развитие влизаме в една по-голяма среда, която отново е на пирамидален принцип. Пирамидата тук е в следния ред: ученик, учител, директор, министър на образованието и тн. И тук май няма кой знае каква възможност да се намираме на по-високо ниво. 

КАЗАРМА

Въпреки, че 2005 година беше последната, в която се приемаха, аз имах честта да премина и през този период от живота си. С приемането в поделението всички имаме рангове. Подобно на образованието  военните изграждат дисциплината на по-високо ниво. Но какво общо има с пирамидите ? Ами, всеки има своя ранг и е подчинен на този с по-високия. Те са както следва: редник, ефрейтор, младши сержант, сержант, старши сержант, старшина, лейтенант  и тн. За разлика от по-горе избоените пирамидални структури, тук имаш възможност за развитие.

РАБОТА / НАЕМЕН ТРУД

Дойде време за периода от нашия живот, в който голяма част от населението избират близо 45 години да отделят своето време и в някои случаи здраве за успехите на някой друг. Но нека да го разгледаме. След като започнем работа ние сме тн.работник/служител, който си има своя мениджър, директор, акционер и тн. В зависимост от компанията, за която отдаваме под наем нашите лични професионални компетенции и тук можем да се развием... но се изисква време. Разглеждаме само варианта, в който започвате работа в непозната за вас социална среда.

 

Още ли ви се струва толкова страшна тази структура ?
Ако е така, може би сте намерили общото между всичките по-горе изброени видове. А то е, че винаги има някой над вас, който да ви казва какво и кога да го правите. Честито, вие сте човек, който търси варианти да бъде шеф на себе си. 

Нека да разгледаме бизнес модела на 21-ви век - Мрежовия Маркетинг. Както всеки друг бизнес модел, тук също се изисква много работа. Мрежовия маркетинг се намира в графата ПАСИВЕН доход, чрез който всеки може да постигне своята финансова свобода и независимост и парите да работят за него. Активния метод за изкарване на пари е графата с хората, които имат работа ( наемен работник ) или притежават работа ( собственици на бизнес ). Това е матрицата (фиг.1), в която колкото повече време отделяте в своята професия или собствен бизнес, толкова повече ще бъдат и доходите. Това е много мотивиращо нали ? Единствения недостатък е това, че в този модел винаги има таван на това, което може да ви се върне за положения труд. В активния метод разменяте своето време за пари, дохода ви се покачва линейно, спирате работа - спират доходите, рискувате уволнение или фалит, работите за да си плащате сметките и най-вече не разполагате с времето си. Бизнес притежателите на система и инвеститорите са в графата пасивен доход. Разликата е в това (фиг.2), че в самото начало се отделя много време за изграждането му, срещу което и възвръщаемостта е минимална. С развиване на модела доходите се увеличават и времето, което е необходимо за това намалява, защото вече има изградена работеща система. Притежателите на такъв модел умножават своето време ( могат да си позволят да работят по 25 часа на ден ), дохода им се покачва обратнопропорционално на отделеното време, спират работа - доходите продължават, не поемат никакъв риск, работят, за да създадат богатство и разполагат с цялото си време.

В мрежовия маркетинг се гради екип от много хора, които работят по малко, и всеки печели процент от труда на цялата група, която е изградил. При това в тази група влизат не само хората, които той лично е включил, но и всички хора, които са включени от сътрудниците му. Така само един сериозен сътрудник може да привлече хиляди хора в организацията ви, а ти да печелиш от това много пари години наред!

Тук моделът е друг – отначало работиш – не печелиш, след това работиш – печелиш, а най-накрая не работиш – печелиш. Отначало се трудиш, без да получаваш пари, защото изграждаш групата си. След време, когато в групата ти има поне 10-20 активни сътрудници, започваш да работиш и да печелиш, като ти се плаща за резултатите на цялата ти организация! А като напреднеш, започваш да печелиш даже и когато спиш.
Получаваш пари всеки месец, години наред, цял живот, независимо от личния си труд, ако организацията ти работи добре. Тогава разполагаш освен с много пари, също и със свободно време, което можеш да ползваш както искаш! Даже можеш да завещаеш бизнеса си на децата си!

Но каква е разликата между традиционните и мрежовите модели?

Представете си, че притежавате верига от успешни магазини или ресторанти. Всеки месец плащате ток, вода, заплати, наеми, счетоводство,  консумативи и други. Докато в мрежовия маркетинг компанията се грижи за доставката, производството, логистиката и други. 

Често чувам  "Това е поредната измама, с която се печели на гърба на доверчиви граждани". При това от хора, които не са чували или грешно запознати с модела. Други отказват възможността да променят начина си на живот заради това, че са твърде зависими от мнението на приятели, роднини или колеги и не могат да излезнат от този порочен кръг, мързеливи и лишени от амбиция. И още една категория: тези, които се опитаха да стартират в мрежовия бизнес и не успяха. Причините за неуспехите се крият главно в липсата на ясна система от действия, както и в нежеланието да се работи усилено. Защото в началото, както във всеки бизнес, и в мрежовия маркетинг трябва да положите много усилия.

Губещите или неуспелите са най-опасни, защото никога не търсят причината за провала в себе си, но винаги са готови да обвинят другите за това. Именно те действат в ролята на разпространители на лъжливи слухове.

И последното, вероятно най-важното: въпреки, че обикновено се смята, че първият импулс е най-естественият и истински, не позволявайте на емоциите да надделяват над ума и се научете да вярвате на фактите.

 

И накрая нека да се върнем за видовете пирамиди.

Нека да започнем с най-опасните и тези, заради които хората поставят всички под общ знаменател.

ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ

Финансовата пирамида представлява модел за печелене на пари, при който приемането на нови членове носи приходи на старите членове.  Финансовите пирамиди съществуват от над столетие. В тях участниците плащат, за да бъдат записани в списък на кандидати за определен продукт, като само част от тях могат да го получат. При този вид пирамиди се обещават много големи приходи на "жертвите", отколкото е тяхната инвестиция. Това трябва да стане за кратък период от време. Те нямат реална обосновка на това, как точно ще се получи това възнаграждение. Нито една финансова пирамида няма продукт. Те не са признати от много държави, в които действат, не издават нужните фактури и бележки. Обикновено собствениците се крият от публиката и от членовете/партньорите зад офшорни фирми. На кратко за финансовите пирамиди: в тях постъпват парични средства като такса за сметка на възложителя и в повечето случаи не се възвръщат. 

АДМИНИСТРАТИВНА ПИРАМИДА

Точно това са пирамидите, в които искаме или не искаме, сме част от нея за целия си живот. В детската градина, в училище, на работното ни място.

СТОКОВА ПИРАМИДА

В стоковите пирамиди има обмен на продукти срещу пари, както във всеки магазин, следователно губещ няма и няма от какво да се притесняваме.

И за финал искам да ви изредя част от известни имена, които многократно са се изказвали и препоръчват МЛМ бизнеса, защото само с този модел обикновени хора могат да постигнат необикновени резултати, в които няма таван на доходите. 

Робърт Кийосаки - Защо препоръчвам Мрежовия маркетинг

Ерик Уори - Тайна на успеха в Мрежовия Маркетинг