МОЯТ БЛОГ

НАЗАД

Стълбата на успеха

Да, за съжаление асансьор до успеха няма, трябва да изкачим сами стълбата. Тя се състои от само 8 стъпала, които са по силата на всеки.  Не мога да си обясня защо толкова много хора не го правят, въпреки, че всеки иска по-хубав и стойностен живот.  Взимате желанието, поставяте си цел, оформяте план и с решителност и търпение ставате и започвате да я изкачвате. Тя - стълбата води както на горе, така и на доло. Всяко следващо стъпало е по-хубаво от предишното и се отваря все по-голяма и по-интересна гледка. Стъпалата са колкото красиви, толкова и коварни. Миг невнимание и си доло. А момента, в който се върнеш дори и едно стъпало се намира важния избор, който трябва да направиш. Трудно ми е и ще се откажа - тогава отново си в играта, в която парите и властта са се превърнали в наркотик, няма добродетели или е останал само егоизъм. Ще се върна за да набера скорост - това е момента, в който взимаш решение.

Е, нека да разгледаме и тези прословути стъпки.

НЕ ИСКАМ

Започваме с първото стъпало в което се намират хората "Не искам". В интерес на истината точно те са хората, които най-много искат. Искат да имат много пари, ама ако може да не работят за тях а някакси да им "падат".  Когато си търсят работа, гледат тя да е възможно най-лежерна. По цял ден нищо да не правят а да им бъде платено, че ако може и да "увеличим заплатата". Това да помислят за втора работа ? АБСУРТ ! След края на работния ден бързат да се приберат, да си пуснат новините и да се успокоят, че има хора, които са по-зле от тях. Много често можете да чуете от такъв тип хора, когато им се обадите по телефона с въпроса: "Какво правиш ?" отговора да е "Нищо, работя". Незнам, някакси това е сериозна тенденция в България. Друг показателен факт е изречението : "Аз се правя, че работя, те се правят, че ми плащат", при това излиза с усмивка. А кое му е забавното ? Често мрънкат, че получават малки заплати и ги сравняват с тези по света. А какво направиха за да им се плаща повече ?

Знаете ли ? Докато пиша това се сетих за една позната (Г.И) - младо момиче, което отглежда 3 малки деца, следва, и работи на 3 места. Много ще ми е интересно поне един мрънкащ от жалката си заплатка или некоректното отношение на работодате/работник ако се постави на нейно място как би оцелял и седмица.

Българина мечтае да има много пари за да не прави нищо, но и да има много пари - пак нищо не прави. По-лесно е да се оплакваме, че ни била скапана държавата, политиците виновни, живота бил труден.

НЕ МОГА

Ето, че дойде реда на второто стъпало. Тук са хората "не мога". В интерес на истината те са същите като "не искам" с тази разлика, че оправдават бездействието си с "не мога". Защо не могат ? Защото не искат. Тук отново стигаме до мързела. Всеки който пожелае може да се научи. Забелязвате ли, че хората от първите две стъпала са седнали ? Ами да, по-лесно е да седиш и нищо да не правиш.По-лесно е да сочиш с пръст и да обвиняваш другите за своя провал. Не случайно на тези хора не им се случва нищо и нищо не зависи от тях. "Живота бил труден", "Ще чакам по-хубави времена", "Съсипаха я тая държава" и тн.

ИСКАМ

Стигаме до третото стъпало. Тук става интересно. На него хората започват да се събуждат и разбират, че живота им може да бъде много по-стойностен. Вече не им стига преживяването ден за ден, не се задоволяват със сивото ежедневие от предните две стъпала. Тук границата е много тънка. На това стъпало има два типа хора. Тези които се влиаят от манталитета и ценностната система на предишните две стъпала и онези, които се влиаят от манталитета и ценностната система на по-горните нива. Първите много често използват известната фраза от народопсихологията ни "Ти акъл не ми давай, пари ми дай" а другите ще използват: "Дай ми акъл, парите сами ще дойдат."

КАК ?

Тук вече идваме до онзи тип хора, които си поставят цели и съставят планове "как" да ги постигнат. Това са онзи тип хора, които не просто се носят по течението а искат сами да управляват случващото се около тях. На това стъпало също има типове хора. Едните са онези, които искат бързите и лесни пари, искат да притежават "неща". В повечето случаи стават бандити, крадци, комарджии и др. Другия тип са онези, които знаят как и какво искат да постигнат и се превръщат в бизнесмени, предприемачи, спортисти, актьори, певци и др. Голяма част от тях успяват защото са отдадени и решени да променят живота си и искат да успеят. Хора със ясно поставени цели.  Това са хората, които се учат. Хората, които отделят 10 мин да прочетат този пост. А как може да се научим ? Като намерим някой, който вече е минал по този път, като практикуваме познатата формула проба-грешка или от книги.

ЩЕ ОПИТАМ

На петото стъпало се намират хората поставени пред 3 важни врати с много тънка граница. Първата е заключена и няма минаване през нея. Този, който я е избрал спира до тук и вероятността да се събуди "мързела", който е мъкнал с години наред е голяма. Втората врата е "убиеца на успехи" - страхът. Стахът от загубата на пари. Прекрачването на тази врата води до едно стъпало на доло или направо към първото в което ми беше толкова "удобно". И през последната врата "ще опитам" преминават онези, които имат куража да направят нещо ново, нещо различно. Да, понякога не се получава от първия път, но те продължават и продължават да опитват.

Ще ви дам пример: Когато попитали Томас Едисън: "Защо след толкова много провали в опитите си да създадете електрическата крушка, продължихте ?" той отговорил : "Не съм се провалил ! Просто открих хиляди начини, по които не се прави".

Примерите за подобни успехи са милиони. Какво се случва с онези, които са избрали първите две врати и слезнали надоло по стълбицата ? В тях се поражда завистта. Онова чувство, в което не искаш сам да си си признеш, че си мързелив, некадърен и безхарактерен да направиш крачка и да опиташ. 

МОГА

В продължение на петото стъпало са онези, които казват "мога". Хората, които имат самочувствие и вярват в себе си.  Хората, които се поздравяват помежду си с "Добро утро", "Успешен ден и добро настроение". Хората, които когато решат нещо - нищо не е в състояние да ги спре. Стигнали до това стъпало, с един скок за готови да стигнат до "ще успея".

ЩЕ УСПЕЯ

Хората на това стъпало вече не просто желаят успеха, те знаят, че ще го постигнат и го правят.

УСПЯХ

Последното стъпало е за победителите, за трудолюбивите, за богатите, за известните. Всеки, който го е изкачил се вижда от далече. Очите на много хора са насочени нагоре и се виждат онези, които живеят на него. 

Това е стъпалото, на което живеят тази хора, които сами решават кога ще живеят, как ще го правят и разполагат свободно с цялото си време.

ЩАСТИЕТО Е НАЧИН НА МИСЛЕНЕ